Bordrolama Hizmeti Kapsamında Çalışanların Bordrolara Erişimi
Bordrolama hizmeti verildikten sonra çalışanlarınızın bordrolarını görüntülemesi için 4 yöntem kullanıyoruz:
1) Bordrolama hizmeti ile oluşturulan ücret hesap pusulalarını çalışanların yasal ikametgah adreslerine fiziki posta göndeririz.
2) İlgili ayın bordrolama hizmeti verildikten ve transferler gerçekleştikten sonra, teknik altyapı kayıtlı e-posta entegrasyonu ile noter onaylı olarak, çalışanların yasal olarak geçerli e-posta adreslerine kişisel bordrolarını tebliğ ederiz.
3) Çalışanlarınız bordrolama hizmeti verildiği ayı takip eden Maaş / Ücret ödeme gününde bordroları görüntüleyebilirler. Bordrolama hizmeti sonrası bordro görüntülemelerini veri güvenliği ve kvkk prosedürümüze uygun olarak doğrudan web üzerinden yaptırmıyoruz. Bunun yerine bankacılık sistemi güvenliğini tercih ediyoruz. Çalışanlarınız mobil bankacılık sistemine girer gibi güvenli bir şekilde, cep telefonlarına gelecek doğrulama kodu ile kendilerine ait sisteme girerek bordrolarını görüntüleyebilirler. Bordro görüntülenmeden önce çalışan muvafakatı alınır. Zaman damgası oluşturulur. İmzaya gerek kalmaz.
4) Ücret/Maaş ödemeleri yapıldıktan sonra, çalışanlarınızın bordrolarını doğrudan e-posta adreslerine göndeririz. Fakat bu yöntem çok önerdiğimiz bir yöntem değildir. E-posta ile bordroların görüntülenmesi yasal tebliğ olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle yukarıdaki 3 yöntemden biri sizin için daha uygun olabilir.
Yasanın öngördüğü (4857/37) ana fikir çalışana işveren tarafından imzalı bir belgenin verilmesidir. İşçiden imza alınmasındaki amaç belgenin işçiye verildiğini ispat içindir. Uygulamamız sayesinde oluşturulan zaman damgası belge niteliği taşır. Bordroları imzalatmak için harcanan zaman ve operasyonel yük ortadan kalkar.